The Blog

logotipo

Ο χορός δεν είναι μόνο ένας τύπος σωματικής άσκησης, αλλά και ένας τρόπος να εκφραστούμε και να επικοινωνήσουμε. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί Παραδοσιακοί Ελληνικοί Χοροί (εφεξής ΠΕΧ) [1]. Το γεγονός ότι είναι τόσοι πολλοί δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο χορός στην ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και στη διατήρηση της ευημερίας. Σχετικά με τη θέση του χορού στην εκπαίδευση ήδη υπάρχουν αρχαίες αναφορές, οι οποίες θέτουν τον χορό ως βασική εκπαιδευτική διαδικασία για τους αρχαίους Σπαρτιάτες [2]. Επιπλέον, η Τερψιχόρη ήταν μια από τις αρχαίες ελληνικές μούσες , αφιερωμένη στο χορό. Τα παραπάνω υποδεικνύουν τη σημασία του χορού στην κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, η οποία είναι θεσπισμένη από την αρχαιότητα. Τα παραπάνω μπορούν μάλιστα να επιβεβαιωθούν μέσω της ύπαρξης ελληνικών χορών που εκτελούνται μόνο σε στενάχωρες στιγμές ή κατά την προετοιμασία για τον πόλεμο, εκτός από την ευτυχία. Ο χορός είναι η διέξοδος του ατόμου, το οποίο φέρει οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση , θετική ή αρνητική.

Εικόνα 1: Η εικόνα είναι αναπαράσταση του Ποντιακού Πυρρίχιου χορού, ο οποίος ήταν ο κατεξοχήν πολεμικός χορός της αρχαιότητας και χορεύεται μέχρι σήμερα. [Πηγή:https://www.macroskopio.gr/el/arthra-anagnoston/pirixios-xoros]

Ως τρόπος έκφρασης που συνδυάζει την ψυχή, το μυαλό και το σώμα, ο χορός έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία, ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα πρόγραμμα ΠΕΧ 20 εβδομάδων, στο οποίο οι συμμετέχοντες λαμβάνουν χώρα δύο φορές την εβδομάδα, επηρεάζει με στατιστικά σημαντικό τρόπο την κινητική ικανότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών [3]. Τα οφέλη της εκπαίδευσης ΠΕΧ είναι παρόντα και σε παιδιά ηλικίας 9-11 ετών. Τα παιδιά αυτά χαρακτηρίζονται από σημαντική βελτίωση τόσο στης επίγνωση της θέσης τους σώματος στο χώρο και γενικότερα στον προσανατολισμό, καθώς και την χορευτική τους απόδοση μετά από ένα πρόγραμμα ΠΕΧ εννέα εβδομάδων (18 μαθήματα που διήρκεσαν 45 λεπτά το κάθε ένα) [4,5]. Σχετικά με τα ηλικιωμένα άτομα, ο Μαυροβουνιώτης και οι συνεργάτες του (2009) κατέδειξαν ότι οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί βελτίωσαν την ψυχολογική κατάσταση των ηλικιωμένων, καθώς αναφέρουν στατιστικώς σημαντική μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών ελληνικών χορευτικών συναντήσεων [6].

Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τους ΠΕΧ δεν σταματούν εδώ, καθώς οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση των ΠΕΧ σε χρόνιες ασθένειες. Η Καλτσάτου και οι συνεργάτες της (2011) εισήγαγαν ένα μεικτό πρόγραμμα άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών χορευτών και της σωματικής άσκησης του άνω σώματος σε 14 επιζώντες από τον καρκίνο του μαστού, με σκοπό να βελτιώσουν τη σωματική τους λειτουργία, τη δύναμη και την ψυχολογική τους κατάσταση. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, της σωματικής λειτουργίας (δοκιμασία βάδισης 6 λεπτών), της δύναμης χειρός, του όγκου του βραχίονα και της ψυχολογικής κατάστασης (Απογραφή Κατάστασης Ικανοποίησης Ζωής και Απογραφή Κατάθλιψης Beck) πριν και μετά το πρόγραμμα άσκησης, αποκάλυψαν σημαντικά ευρήματα. Συγκεκριμένα, υπήρξε αύξηση κατά

* 19,9% της φυσικής λειτουργίας,

* 24,3% της ισχύος δεξιάς χειρολαβής,

* 26,1% της αντοχής στην αριστερή λαβή,

* 36,3% της ικανοποίησης από τη ζωή.

Επιπλέον καταγράφηκε μείωση κατά

* 35% στα συμπτώματα κατάθλιψης,

* 9% στον όγκο του αριστερού χεριού,

* 13,7% στον όγκο δεξιού χεριού στην πειραματική ομάδα μετά από το διπλό πρόγραμμα εκπαίδευσης (Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και άσκηση άνω τμήματος τους σώματος) [7].

Τα προαναφερθέντα υποδηλώνουν την αποτελεσματικότητα των ΠΕΧ σε συνδυασμό με την ανώτερη εκπαίδευση του σώματος στην προώθηση της σωματικής και ψυχικής ευημερίας ακόμη και σε επιζώντες του καρκίνου του μαστού.

Εικόνα 2: Οι Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί εκτελούνται κατά βάση σε κύκλο, επιτρέποντας τα άτομα να λειτουργήσουν ομαδικά και να αναπτύξουν τις κοινωνικέςπλευρές του χαρακτήρα τους. [Πηγή: http://www.newsincyprus.com/greek/news/25416/oi-ellhnikoi-paradosiakoi-xoroi-farmako-gia-thn-ygeia]

Οι ερευνητές αναγνώρισαν επίσης τη σημασία των ΠΕΧ στην ψυχοκοινωνική βελτίωση [8]. Τα θετικά συναισθήματα προκύπτουν μέσα από τις συνεδρίες εκμάθησης των Ελληνικών παραδοσιακών χορών, καθόσον επηρεάζεται το σύστημα μεταφοράς οξυγόνου [9]. Συνεπώς, προωθείται η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με τρόπο που ενεργοποιεί πολλαπλές ψυχολογικές λειτουργίες. Επομένως, οι ΠΕΧ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως θεραπευτική στρατηγική τόσο για τη συναισθηματική όσο και για τη σωματική βελτίωση του ατόμου [7].

Συμπερασματικά, ο χορός μπορεί να προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα στα άτομα που τον επιχειρούν, αλλάζοντας τη διάθεσή τους, σύμφωνα με τους Schnitt και Schnitt (1998) [10]. Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί βασίζονται κατά βάση στην συνεργασία, εφόσον χορεύονται ομαδικά και σε κύκλο. Έτσι, αυξάνουν την αίσθηση της εμπιστοσύνης, της συντροφικότητας, των εσωτερικών κινήτρων, της αυτορύθμισης, της απόλαυσης, της αυτονομίας και της αυτοεκτίμησης, ενώ ανακουφίζουν από το στρες και την κατάθλιψη [11]. Οι δύο τελευταίοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για πολλά προβλήματα υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ή οξείες ασθένειες [12-15]. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους ΠΕΧ ως εναλλακτική παρέμβαση για την προαγωγή της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής υγείας σε όλες τις ηλικίες.

Αφήστε το σχόλιο σας

Your email address will not be published.

Με την εισαγωγή του σχολίου σας στα νέα μας, συμφωνείτε στην αποθήκευση προσωπικών σας στοιχείων βάση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού GDPR (General Data Protection Regulation) που αφορά στον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Follow by Email